Welke software voor accountants doet wat?

Welke software voor accountants doet wat?
Veel accountants zijn op zoek naar een overzicht van de functionaliteiten van de verschillende software applicaties die er voor accountants bestaan. Finplex*, Skwarel* en Syneton  hebben de krachten gebundeld om dit overzicht te maken!

Er is zoveel verschillende software voor accountants dat het moeilijk is om te weten welke software je waarvoor nodig hebt.

Geen "one size fits all"

Glenn Vandamme van Finplex begeleidt kantoren in hun digitalisatietraject*. Van hem leren we dat dit digitalisatietraject afhankelijk is van een combinatie van factoren:

Wie zijn je klanten en hoe interageer je met hen?

Zijn je klanten digitaal vaardig of hebben ze helemaal niks met computers of internet? Wat verlangen je klanten van jouw kantoor, hoe willen ze met jouw kantoor communiceren en wat willen ze eventueel zelf doen?

Wat is je prijsmodel?

Hoe bepaal je jouw prijzen? Hoe zorg je dat de lasten van de digitalisering niet alleen bij jouw kantoor liggen terwijl je klanten er de vruchten van plukken?

Welke software gebruikt je kantoor al?

Hoe goed past deze software bij jouw manier van werken? Hoe open is deze software naar andere applicaties toe? Hoeveel werk moet je dubbel doen omdat de software niet met elkaar spreekt?

Wie zijn je medewerkers?

Zijn je medewerkers vragende partij voor digitalisering? Hoe betrokken zijn ze? Waarvoor is nog opleiding nodig?

Digitalisering in fasen 

Waar begin je bij het digitaliseren van je kantoor? Volgens Finplex heb je de grootste winst als je digitaliseert in fasen:

Fase 1: Digitaliseer het beheer van je eigen kantoor

Start met het digitaliseren van je eigen administratie: doe tijdsregistraties, facturatie, kwaliteitstoetsing, taken,... in één pakket (zoals AdminPulse, Admin-Is of Admin-Consult ;-) ). Dit levert de grootste besparing op in vergelijking met de klassieke opvolging van deze werkzaamheden in aparte programma's of Excel!

Fase 2: Hoe zit het met het boekhoudpakket?

Stel het boekhoudpakket in vraag. Kan je hier verder mee? Wees voorzichtig met veranderen van boekhoudpakket, want deze verandering is zeer ingrijpend. Helaas zal het misschien wel moeten...

Fase 3: Documenten...

In deze fase digitaliseer je het documentbeheer en ga je ook voorzichtig digitaal boeken (ontvang digitale facturen en boek ze manueel). Begin met Coda/soda.

Fase 4: Betrek je klanten erbij

Gebruik een klantenportaal en betrek je klanten in je digitalisering. Niet alle klanten zullen hiervan gediend zijn. Hoe ga je met hen om? Welk type ondernemer wil jij als klant?

Fase 5: Diepere digitalisatie

Gebruik OCR om digitaal te boeken, gebruik dashboards die data visueel tonen, laat documenten digitaal ondertekenen, zorg dat uw klanten makkelijk uw facturen kunnen betalen via betaaltools,...

Fase 6: Nog een keer het boekhoudpakket

Past het boekhoudpakket nog? Zo niet, dan is het nu het moment om dat te vervangen.

Fase 7: De kers op de taart

Voor heel veel kantoren zal dit nog science fiction zijn, maar anderen zijn hier al volop mee bezig: robots, automatisch inboeken, detectie van afwijkende boekingen, cashflow planning,...

Fase ... : Het gedigitaliseerde kantoor

Klantencontacten via videoconferencing, digitale marketing, online opleidingen en onboarding van medewerkers,...

Softwarevergelijking

Er is zoveel verschillende software voor accountants dat het moeilijk is om te weten waarvoor elke applicatie gemaakt is. Daarom wilden we een overzicht maken. Dit overzicht kan je hier downloaden.

Alle leveranciers van software voor accountants zijn aangeschreven: ze ontvingen een Excel met functionaliteiten en vulden zelf in welke van die functionaliteiten voor welke van hun applicaties van toepassing zijn. Deze resultaten kan je vinden in deze Excel.

Staat jouw leverancier hier niet tussen? Spoor hem aan om alsnog de Excel in te vullen en terug te sturen aan team@finplex.be

Connectiviteit

Het werkt zoveel aangenamer als verschillende applicaties met elkaar geconnecteerd zijn! Wij streven naar een optimale connectie met software van andere leveranciers. In dit overzicht vind je onze connecties.

* Finplex begeleidt kantoren in hun digitalisatietraject, individueel of in groep via AccountingOfToday.

* Skwarel: Het online samenwerkingsplatform voor boekhouders en ondernemers

Comments

Collier mike
Ik was aanwezig op Beyond Accounting

Toen werd ons dit overzicht beloofd